пʼятницю, 29 січня 2021 р.

 Історична довідка

29 січня – День пам’яті героїв Крут
«Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу повік Вкраїні не забути.
(Б.Стельмах)
103 роки тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.
Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.
Вони були першими українськими «кіборгами».
Втрати добровольчих військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. На сьогодні вiдомi прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григiр Пiпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу).
«Пам’ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої – це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон на сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо/не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Їх не бракує в нашій історії, крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу», – вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Токарівською сільською бібліотекою підготовлена до цієї пам’ятної події, ілюстративно-документальна викладка літератури «Герої Крут. 29 січня 1918 рік – лицарський подвиг юних українців» , яка розповідає про ті жахливі часи, які відбулися у січні 1918 року на залізничній станції Крути, про подію, яка набула для українського народу символічного значення, про те, що Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.





Немає коментарів:

Дописати коментар