четвер, 25 лютого 2021 р.

 «Чи довго ще, о Господи, чи довго ми будемо блукати і шукати рідного краю на своїй землі?"

(Леся Українка)
25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки, (Лариси Петрівни Косач-Квітки), видатної української письменниці, перекладачки і культурної діячки, життя якої стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Вражає багатожанровість її спадщини: чудова поезія, складні філософсько-психологічні поеми, геніальні драматичні твори.
«…Ні! Я жива, я буду вічно жити!.. Я в серці маю те, що не вмирає!..»…
Крізь роки промовляє до нас Леся Українка, вклавши у вуста Мавки, героїні чудової «Лісової пісні», ці особливо яскраві слова, що стали пророчими для самої поетеси, яка в собі, у своєму серці несла вогонь поезії, вогонь любові. Ця тендітна жінка виявилася мужнішою за багатьох чоловіків, бо інколи мужність потрібна вже для того, щоб просто жити…
Доля розпорядилася так, що нагородила Лесю дивовижними здібностями і водночас змусила виборювати життя в щоденних муках і стражданнях. Під час свята Водохреща в Луцьку цікавість потягнула дівчинку до берега річки Стир, подивитись, як освячуватимуть воду та так захопилася, що не відчула, як промочила ноги в крижаній воді. Наслідок не забарився: спочатку боліла нога, потім рука. Діагноз – туберкульоз кісток. Лесі було 10 років. Щоденна боротьба з болем гартувала Лесину волю. Відраду і фізичне заспокоєння приносила праця. Дівчина захоплювалась світовою історією, літературою, мовами; багато читала, перекладала з російських та зарубіжних поетів і письменників.Та ще в дитинстві поетеса засвоїла правило: щоб не плакати, треба сміятись. Отак і змагалася з важкою недугою все життя. Іноді цілий місяць доводилося лежати в гіпсі, в «липучих кайданах», як казала вона сама.
В лихім гуморі муза
Так само,як і я,
Прив’язана за ногу
Фантазія моя.
Вернусь на грунт «реальний»
До ближніх, власних справ!
Вночі тепер сплю мало.
Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування. Її талант виявився у багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, літературній критиці, перекладацькій роботі.
Кожним словом, кожним променем думки живе в душі нашого народу людина, що ім`я їй - Леся Українка.
Історія її життя могла б стати основою величезної драми, але стала на службі найсвітлішої поезії, зоря якої яскраво пломеніє на літературному небосхилі вже 150 років.
Твори Л.Українки – окраса світової літератури.
До цієї дати В Токарівській сільській бібліотеці проведено Годину поезії «Обернуся в легенду»
та оформлено книжкову виставку-ювілей -« Твоя зоря цвіте над рідним краєм»,, на якій представлені твори письменниці і літературно-критичні матеріали про життя і творчість поетеси, де користувачі можуть познайомитись з її ліричними віршами, поемами, драматичними творами.


















Немає коментарів:

Дописати коментар