неділю, 21 лютого 2021 р.

 

Слава Україні! - Героям Слава!
У кожної держави є такі події, які назавжди викарбовуються в історії країни, їхні дати пам`ятають протягом десятиліть, віків. Такі події назавжди змінюють хід історії та світогляд громадян. Таким став для нас, українців Євромайдан. Рівно 7 років тому, 20 лютого 2014 року, силовиками було здійснено масовий розстріл протестувальників з автоматичної зброї і снайперських гвинтівок. Кулі наскрізь прошивали саморобні металеві і дерев’яні щити. За три дні загинуло близько сотні протестувальників. Кожен з них заплатив за свої переконання надто високу ціну - власне життя.
20 лютого вся Україна сумно зітхає, проливаючи гіркі сльози за душі тих, кого забрало небо… Забрало несправедливо і невблаганно… Забрало справжніх патріотів, справжніх героїв своєї держави.
День Героїв Небесної Сотні встановлено відзначати щорічно 20 лютого відповідно до Указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
Події 2013–2014 років не залишили байдужим нікого в Україні та потребують осмислення. Але безперечним залишається одне – мужність громадян, які вийшли на Майдан Незалежності в Києві аби відстояти право українського народу на самовизначення. Саме цей Майдан поклав початок національній ідентифікації громадян нашої держави. На жаль, ця історична подія не відбулася без утрат найкращих серед громадян, справжніх патріотів. Народ увінчав їх «Небесною сотнею». Це представники усіх регіонів України, різних за своєю національністю, віком, освітою, сімейним станом… Але всіх їх об’єднує одна велика любов до Батьківщини, більша за життя.Герої Небесної сотні відійшли у вічність. Відійшли , аби з висоти свого подвигу дивитися на нас: якими ми були, які ми є, чи не марною була така висока ціна, заплачена за день наш сьогоднішній.
Нове століття народило нових героїв. Сімнадцятилітні юнаки та юнки вийшли на Майдан, аби показати всьому світові, що є така Україна, яка ніколи не дозволить ворогові, манкуртам, нечестивцям панувати над українським народом. І слава тим героям, які створили майдани і площі всенародної непокори бандитам, вічна слава Героям Майдану. Саме за них ми маємо молитися, заповідати пам′ять про кожного з них нашим внукам і правнукам.
Поклін вам низький, любі, до землі
За те, що нам дали можливість жити,
За те, що не здалися у вогні
Навчили Україну нас любити.
До цієї річниці в Токарівській сільській бібліотеці разом з будинком культури, проведено захід : Годину пам’яті « Ваш світлий подвиг незабутній», присвячений пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні ,на якому згадали події, які відбувались на Майдані, переглянули відеоролики, запалили свічку пам'яті та вшанували хвилиною мовчання Героїв Майдану, що впали мертвими за світле Майбутнє України.
Також в читальному залі бібліотеки оформлено тематичну виставку - хронограф "Слава Небесній сотні",на якій представлені документи, матеріали про події на Майдані та твори сучасних українських письменників: Євгена Положія «Іловайськ», «5 секунд днів», «Добровольчі батальйони», Бориса Гуменюка «Блокпост, О.Каліновська, «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО», Сергацкова Е.,«Війна на три букви." огляд яких було проведено в кінці заходу.
















Немає коментарів:

Дописати коментар