вівторок, 13 червня 2017 р.

22 травня в Токарівській сільській бібліотеці відбулася Всеукраїнська пересувна   пленер-конференція художників України «Шляхами Григорія Ксьондза», присвячена пам’яті художника, майстра українського наївного малярства, селянського портрету та іконопису, який народився на Миргородщині, а останні роки свого життя провів і похований в селі Токарі у закритій зоні при будинку-інтернаті .
Мистецтвознавці з упевненістю говорять,що Григорій Ксьондз залишив понад 1000 творів.
На конференції про свої дослідження про цю постать, виступив організатор пленеру Сергій Козлов, директор Духовно – культурного центру імені прп. Паїсія Величковського Святоуспенського кафедрального собору, а також  в обговоренні взяли участь місцевий краєзнавець Іван Дудник, сільський голова Юрій Краснолуцький, голова СВК «Токарі» Микола Бондар та Віктор Гіржов, лідер української діаспори в Росії, який зауважив, що творчий спадок Григорія Ксьондза – надбання не лише Токарів, а й усієї України і нам треба зберегти твори художника та популяризувати його творчість .
Громада Токарів розглядає цей захід як один із кроків на шляху розвитку зеленого туризму у села з’явиться туристична принада, а  маршрут випробують художники.
Після конференції художники зображали сільські краєвиди, річку Артополот, місцевих мешканців у національних костюмах, проводили майстер-клас з учнями Токарівської ЗОШ -1-3 ступенів.
25 травня у центрі села відбулося закладання  фундамента під пам’ятник Григорію Ксьондзу,який буде встановлено у вересні.

























Немає коментарів:

Дописати коментар